Brasiliens får en ny president i Jair Bolsonaro

Jair Bolsonaro var egentligen att betrakta som en politisk outsider när han svors in som Brasiliens 38:e president efter att ha vunnit presidentvalet med 55 procent av rösterna. För sina motståndare ses han som en potentiell framtida diktator med åsikter längst ut mot högerkanten. För sina anhängare å andra sidan är han den som kommer att rädda Brasilien från den politiska, sociala och ekonomiska kollaps som landet befinner sig i.

Anhängarna firade segern

Bolsonaros anhängare firade segern storslaget med fyrverkerier längs stranden i Rio de Janeiro och även i Sao Paolo var glädjen stor bland många av hans följare. Men alla är inte lika glada över hans seger – Bolsonaro har i uttalanden hyllat både militärdiktaturer och dödsstraff och kallas inte sällan för “Tropikernas Trump”. Hans karriär har, liksom Trumps, kantats av kontroversiella uttalanden som betraktats som både homofoba, sexistiska och rasistiska.

Bolsonaro har också erkänt att han tidigare köpt sex för pengar han fått via bostadsbidrag, att han inte skulle vilja våldta politikern Maria do Rosario eftersom ”hon är för ful” och gett tipset ”om sonen börjar vara lite sådär gay, ge honom en örfil och ändra hans beteende”. Å andra sidan är han hyllad av framför allt överklassen i landet, och ses av många som Brasiliens räddare.

En polariserande kraft

I likhet med Trump är Bolsonaro även en polariserande president som tidigt sade att hans motståndare i Arbetarpartiet antingen måste lämna landet eller sättas i fängelse. Han har ägnat sig åt politik ända sedan 1991 och han har under hela sin politiska karriär ofta uttalat nedsättande kommentarer om landets ursprungsbefolkning, kvinnor, svarta och om homosexuella. Vidare har han hyllat landets tidigare militärdiktatur och försvarat tortyr som metod.

Att Bolsonaro lyckades nå så stora framgångar berodde sannolikt på att han fick presidentvalet att kretsa kring frågor som korruption och landets ekonomiska kollaps. Därigenom såg många Bolsonaro som en frälsare med vassa klor och starka muskler som erbjöd något nytt som faktiskt kunde göra skillnad. Men även om Bolsonaros viktigaste vallöfte var att sätta stopp för korruptionen och reda upp ekonomin förklarade han egentligen aldrig hur han tänkte göra det i praktiken.

Mer liberala vapenlagar och tuffare tag mot kriminella

Den utbredda och allvarliga kriminaliteten i landet var ytterligare en av Bolsonaros stora valfrågor. Under 2017 mördades nästan 64 000 människor i Brasilien, vilket innebar en ökning med 2,9 procent från året innan. Bolsonaros svar på problemet känns igen från amerikansk retorik med lösningar såsom mer liberala vapenlagar där alla skulle få rätt att beväpna sig och därmed skydda sig. Han lovade också att polisen skulle få rätt att skjuta först och fråga sen.

Bolsonaro sade under sin valkampanj att kriminaliteten skenade över hela landet, men att det är de fattiga som är mest utsatta – även om offer finns i alla sociala klasser. Därmed vann han gehör även hos fattiga som normalt inte finns på högerkanten. Kritiker menar att Bolsonaros lösning har visat sig ineffektiv gång efter annan och snarare lett till fler brott än färre, varför det är osannolikt att han kommer att lyckas.

En fara för regnskogen och klimatet

För att få ordning på ekonomin vill Bolsonaro öka privatiseringarna och omvandla stora delar av Amazonas regnskogar till betesmark. Bolsonaro har gjort sig känd för att förneka klimatförändringarna och många är oroliga att det omfattande arbete som pågått i landet för att stoppa avskogningen kommer att avbrytas. Tidigare har Brasilien setts som ett föregångsland i Sydamerika när det gäller att hitta lösningar för klimatet, men Bolsonaros kritiker menar att den eran nu är slut.

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *