Det kungliga bröllopet mellan Meghan och Harry

I maj 2018 var det återigen dags för ett kungligt i bröllop och denna gång var det prins Harry som skulle få sin Meghan Markle. Det brittiska kungahuset drar alltid till sig stor uppmärksamhet. Precis som vid andra kungliga bröllop var det ett stort mediauppbåd som följde ceremonin och gäster flögs in från hela världen. Meghan, som är en amerikansk skådespelerska, hade många amerikanska gäster. Dessutom samlades över 100 000 åskådare utanför Windsor.

Plats, datum och titlar

Vigseln mellan prins Harry och Meghan ägde rum den 19 maj 2018 i St George’s Chapel vid Windsor Castle. Vigselceremonin var klockan 12:00 lokal tid och tv-tittare från hela världen kunde följa ceremonin. Windsor Castle ligger väster om London och här har många kungliga vigslar ägt rum, bland annat prins Charles och Camilla. Dock gifte sig prins William och Kate i Westminister Abbey i London istället.

Första bröllopsmottagningen var en lunch inne i St Georges Hall i Windsor Castle för samtliga gäster på vigseln. Den andra bröllopsmottagningen var en mindre kvällstillställning med färre gäster på Frogmore House som ligger nära Windsor Castle. I samband med vigseln blev inte Meghan Markle någon prinsessa. Precis som Kate Middleton fick hon titeln hertiginna. Prins Harry tilldelas hertigdömet Sussex och Meghans officiella titel blir hennes kungliga höghet hertiginnan av Sussex.

Gästerna

Till vigseln var cirka 600 gäster inbjudna. Det var kändistätt bland gästerna med bland bland annat tv-mogulen Oprah Winfrey, fotbollsproffset David Beckham och hans designerfru Victoria, artisten Elton John och tennisstjärnan Serena Williams. Tack vare Meghans yrke sågs många Hollywoodstjärnor och andra skådespelare bland gästerna, bland annat George Clooney, Priyanka Chopra, Patrick Adams, Idris Elba och Carey Mulligan. Utöver dessa var många kungligheter och politiker närvarande under vigseln, bland annat prinsessorna Eugenie och Beatrice.

Meghans mamma Doria Ragland närvarade under hela bröllopet, däremot var inte hennes pappa närvarande med anledningen av svikande hälsa. Därför leddes Meghan in i kyrkan av prins Charles istället. Till skillnad från de flesta andra kungliga bröllop valde Prins Harry och Meghan att inte bjuda in toppolitiker och världsledare, om de inte hade någon särskild koppling till paret. Varken USA:s president Donald Trump eller Storbritanniens premiärminister Theresa May var inbjudna.

Klänningarna

Det är alltid stort fokus på klänningen på kungliga bröllop. I flera månader i förväg har det spekulerats vem som ska få äran att göra Meghans klänning. Valet av designer föll på Clare Waight Keller som arbetar hos det franska modehuset Givenchy. Resultatet blev en tidlös och stilren sidenklänning med båtringning och trekvartsärm. För att vara en kunglig bröllopsklänning var det en jämförelsevis enkel kreation, men slöjan var desto mer kreativ.

Slöjan var över fem meter lång med ett vackert blommönster. Blommorna från samtliga 53 länder i det brittiska samväldet fanns broderade på slöjan. Dessutom broderades ytterligare ett par blomsorter som har en särskild betydelse för prinsparet, bland annat en kalifornisk vallmo, eftersom Meghan kommer från Kalifornien. Till kvällens mottagning bytte Meghan om till en ny bröllopsklänning. Den andra klänningen designades av Stella McCartney och var en vit klänning med halterneck.

Bröllopsgåvorna

Prins Harry och Meghan bad bröllopsgästerna och övriga att inte ge några bröllopsgåvor. Istället uppmanade de gästerna att skänka pengar till välgörenhet. De valde ut sju olika välgörenhetsorganisationer som gästerna kunde donera till. Dessa inkluderade bland annat hjälp till hemlösa. Trots detta fick brudparet presenter till ett värde av cirka 82 miljoner kronor, bland annat från privatpersoner och företag. Paret valde dock att lämna tillbaka alla presenter.

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *