En hemsida om topp-10 events 2018-2019

Alltid händer det något häftigt på vår planet och det är inte lätt att bara plocka ut några enstaka händelser från världens alla hörn. Men vi utmanar oss själva och gör ett försök! Här har vi skapat en topplista med det som vi tycker har varit de allra bästa eventen under större delen av 2018 och 2019. Håller du med? Fortsätt surfa runt på vår sida så får vi se!

Händelser inom politik, sport och samhälle

På vår sida får du en minst sagt blandad lista av händelser. Den kan beröra politiska evenemang för att det är viktiga händelser som skett, detta utan av vi lägger någon värdering bakom. Det kan också beröra en sporthändelse av högsta rang, fast vi själva inte sportar. Det kan också handla om världsupplevelser så som Fotbolls-VM, vilket är ett av sportvärldens absolut största och mest engagerande evenemang.

Är du inte fotbollstokig och har laddat i månader för att se Sveriges fajtas på planen kan du säkert ändå se Fotbolls-VM som värdigt en plats på topplistan. Vi tar oss in i kulisserna och funderar på varför detta event blivit så stort världen över och om hela världen verkligen är representerad. Det blir med andra ord en blandad lista med, vad vi tror och tycker, borde vara händelser vi ska komma ihåg.

Mer sport under året

Vissa år blir det mycket av allt och ett år som 2018 anordnades både Fotbolls-VM och vinter-OS. Vinter-OS arrangerades av Sydkorea och är inte det största sportevenemanget, men för 2018 fick det fler betydelser. Här började relationerna mellan Syd- och Nordkorea att sakta tinas upp. Det fanns eminenta gäster på läktarplatserna och Syd- och Nordkorea hade mixade lag som ställde upp i tävlingen. Läs mer om hur det gick här (länk).

Sport i all sin ära men en händelse som tog fart och spreds som en löpeld över i stort sett hela världen var kvinnornas kamp mot förtryck. MeToo-rörelsen. Ett lysande tecken på media och sociala mediers stora inflytande idag. Vi funderar på hur makten brukas i olika länder och hur det går idag för de aktivister som ställde sig på barrikaderna. Vad kommer denna händelse under 2018 betyda år 2028?

Är det dags för förändring?

Miljöpolitik har diskuterats i ett antal år. De flesta är enade kring att vi i världen behöver förändra vårt levnadssätt. Många strider fortfarande om det är bilåkningen som är boven i dramat eller om vi alla behöver bli vegetarianer för att rädda vårt jordklot. Här kommer en ung, svensk aktivist att bli den katalysator som gav hela diskussionen en helt annan dimension, nämligen Greta Thunberg. Läs mer om Gretas aktioner under året här (länk).

När det gäller kultur och tradition ligger engelska kungahuset högt på listan och att undvika uppståndelsen kring ett kungligt bröllop går inte. När prinsen från den traditionsbundna familjen gifter sig med en kvinna från en icke adlig familj häpnar hela världen. Kvinnan är visserligen både kompetent, välbärgad och på inget sätt i behov av en kunglig krona. Men vi, liksom många av er, kan inte annat än lyfta på hatten och önska all välgång.

De politiska händelserna 2018/2019

Du kommer självklart få läsa om några av de viktigaste händelserna och evenemangen inom världspolitiken också. Det har inte så mycket med våra politiska ställningstaganden att göra, utan vi ser det mer som världsliga händelser som är av stor vikt för oss alla. Att Donald Trump träffade Nordkoreas ledare Kim Jong-un kan inte nog understrykas vara av stor betydelse. Läs mer om fantastiska händelser under året 2018/2019 här (länk).

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *