Frankrike vinner fotbolls-VM 2018

Ett fotbolls-VM är ur en idrottslig synvinkel någonting av det största som händer i världen. Vart fjärde år utspelas detta enorma evenemang och det är inte bara matcherna som spelas som är det viktiga utan hela känslan bakom evenemanget. Här är landslagen och nationerna det viktiga. Små länder mot stora fotbollsnationer, olika fotbollskulturer möts och publiken är där för festen, sporten och gemenskapen. Det är ett världsarrangemang som inte passerar någon obemärkt förbi.

Fotbolls-VM 2018

Från ett fotbollstokigt brasilianskt arrangemang 2014, så var det dags för den stora nationen Ryssland att få äran att arrangera Fotbolls-VM 2018. Kritik kom från många olika håll och Fifas exekutivkommitté hade många skäl att fundera både en och två gånger innan de 2010 slog fast att arrangemanget skulle gå av stapeln i Ryssland. För många spelare och åskådare var det första gången de satte sina fötter på rysk mark.

32 nationer deltog och 64 matcher spelades på 11 utspridda arenor. Frankrike startade i Grupp C tillsammans med Peru, Danmark och Australien. Frankrike hade ett EM-silver på hemmaplan från 2016 och ett VM-guld från turneringen 1998. I gruppspelet tog de förstaplatsen klart och med 7 poäng vann de gruppen framför Danmark på 5 poäng. Det var dags för slutspel, ett slutspel som svajade för att sedan räta upp sig.

En VM-final med all inclusive

Det blev tillslut en final mellan två europeiska lag, Frankrike och Kroatien. Kroatien, det lilla landet med stor fotbollskultur och härliga supportrar, mötte stora och starka Frankrike. Vilken match det blev, den innehöll allt som en riktigt bra slutspelsmatch skall innehålla. Domaren, argentinske Nestor Pitana stod i fokus i första halvlek efter en omdiskuterad frisparkssituation med efterföljande mål för Frankrike. Kroatien kvitterade i stort sett direkt och Frankrike tog tillbaka ledningen innan halvlek.

Det var inget ledningsmål utan diskussion, den omtalade VAR-möjligheten togs i bruk och domaren gjorde flera kontroller ihop med kollegorna. När han kom ut på plan igen dömde han en straff. Griezmann gjorde straffmålet på sitt vanliga kyliga sätt och Frankrike gick till halvleks-vila med ledningsmål 2-1. Kroatien kom ut i andra halvlek men ny energi och beslutsamhet och dominerade matchbilden. Fyra planstormare kommer in från publikt område och det blir paus i matchen.

Matchens avslut och utdelning av guldet.

Engagerad publik i all sin ära, men att storma planen hör inte till det mest populära aktiviteterna. Allt ställs på sin spets, säkerheten för spelare och domare, avbruten match och sedan väntan på att spelet skall starta om. Efter avbrottet slog Paul Pogba sedan snyggt in 3-1 målet och det fylldes på av tonåringen Kylian Mbappé, blott 19 år, som gjorde sitt första mål på ett härligt långskott.

Kroatien satsade och gjorde det bra, de lyckades få till 4-2, genom Mario Mandzukic som utnyttjade ett fransk misstag och tog chansen. Siffrorna i finalen blev stora, hela 6 mål, något som inte hänt sedan 1966 då England besegrade Västtyskland med precis samma siffror. Det här kan skrivas in i historieböckerna som en riktigt bra och spännande VM-final i fotboll. Kroatien gjorde en av sina bättre matcher någonsin och bör vara väldigt nöjda.

Tränartriumfen

Tränaren Didier Deschamps satte ytterligare en fjäder i hatten och inte bara för medaljen utan för att han sällade sig till Tysklands Franz Beckenbauer och Brasiliens Mário Zagallo, som alla tre är de enda som vunnit fotbolls-VM både som spelare och tränare. Finalen spelades på den stora Luzjniki-stadion med en kapacitet på närmare 85 000 åskådare. En av dem var Frankrikes president, Emmanuel Macron, som firade med det franska landslaget på planen efter matchen.

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *