Rafael Nadal historisk med sin 12:e seger i Franska Öppna

Spanjoren Rafael Nadal skrev historia den 9 juni 2019 när han vann sin tolfte titel i Franska Öppna. Ingen annan tennisspelare har lyckats med den bedriften i Grand Slam-sammanhang. Han spelade mot österrikaren Dominic Thiem som kvällen innan vunnit mot serben Novak Djokovic. Slutsiffrorna för finalen blev 6–3, 5–7, 6–1, 6–1 där Thiem lyckades vinna ett set. Ingen tennisspelare i historien har dominerat på grus på samma sätt som Nadal.

Finalen

Den 9 juni 2019 skrevs tennishistoria när Nadal vann finalen i Franska Öppna i Paris. Franska Öppna är en mästerskapsturnering som spelats sedan 1891 och den kallas även Roland-Garros. Det är den enda av fyra Grand Slam-turneringar som spelas på grus. Nadal har varit regerande gruskung länge och denna final var ytterligare ett bevis på att han är världsbäst på grus. Det var Nadals tolfte final i Franska öppna och hans tolfte vinst.

Österrikaren Dominic Thiem hade imponerat kvällen innan genom att vinna en femsetare mot världsspelaren Novak Djokovic. Thiem bjöd även på motstånd i finalen där han lyckades vinna finalens andra set med 7–5. Finalens första set vann Nadal med 6–3. Thiem bjöd på motstånd, men Nadal visade sin briljans och tog hem de andra två seten med 6–1 och 6–1. Efteråt hyllade de båda spelarna varandra och 33-åriga Nadal lovordade den 25-åriga Thiem.

Om Rafael Nadal

Rafael Nadal Parera föddes 1986 på Mallorca i Spanien. Han är en av världens bästa tennisspelare och är för tillfället rankat nummer 2 i världen efter Novak Djokovic. På grus är han dock världsbäst. Han har vunnit otaliga priser, bland annat det mycket prestigefulla priset Laureus World Sportsman of the Year år 2011. Han har även två olympiska guldmedaljer, en i singel från Peking 2008 och en i dubbel från Rio de Janeiro 2016.

Något kontroversiellt, men förmodligen en del i framgångsreceptet, är att Nadal är högerhänt men spelar med vänsterfattning. Anledningen är att det anses försvåra för motståndaren och därför har han tränat med vänsterfattning sedan tidigt i karriären. Nadals tränare är hans farbror Toni som även är hans mentor. Nadal bor i sin barndomsstad Manacor på Mallorca och är tillsammans med flickvännen María Francisca Perelló. De förlovade sig 2019.

Tidigare vinster i Grand Slam-turneringar

Nadal har ett mycket imponerade tennis-CV med vinster i de största turneringarna i världen och många rekord. När han vann US Open år 2010 blev han den sjunde man som någonsin vunnit alla fyra Grand-Slam titlar. År 2014 var det dags för ytterligare ett rekord då han var den första att vinna fem finaler i rad. Därmed flyttade han ned Björn Borgs tidigare rekord till en andraplats.

År 2017 fick Nadal stående ovationer när han lyckades ta sin tionde vinst, en så kallad “La Décima”, i Franska Öppna. I och med hans tolfte vinst i Franska öppna har Nadal totalt 18 Grand Slam-titlar, endast schweizaren Roger Federers har fler herrtitlar med sina 20 stycken. Utöver titlarna i Franska öppna har har Nadal totalt tre US Open titlar, två Wimbledon titlar och en Australian Open titel.

Varför är denna bedrift historisk?

Tolv vinster i Franska Öppna är en historisk bedrift. Nadal vann sin första titel i Franska Öppna år 2005. I och med denna vinst är Nadal den spelare med flest segrar i en enskild Grand Slam-turnering (Franska Öppna). Tidigare delades rekordet med Margaret Court. Margaret Court är en numera pensionerad australiensisk tennisspelare. Hon var rankad bäst i världen under 60- och 70-talet och hon vann elva Australian Open-titlar under sin karriär.

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *