St Louis tog sin första Stanley Cup-seger

St. Louis Blues, eller bara St. Louis som de kallas i folkmun, är en amerikansk hockeyorganisation som kommer från staden med samma namn i delstaten Missouri. De har varit medlemmar i National Hockey League, NHL, sedan år 1967 och var ett av de första lagen att bli antagna till ligan. Sammanlagt finns fyra divisioner i ligan och St. Louis tillhör divisionen Central division. Hemmamatcherna spelas sedan år 1994 på Enterprise Center.

Välkända spelare

Trots att lagen har spelat i USA:s högsta liga i flera år har de inte vunnit den åtråvärda Stanley Cup-pokalen på 52 år. Genom årens lopp har flera välkända spelare som Doug Gilmore, Brendan Shanahan, Glenn Hall och Pierre Turgeon varit aktiva i klubben. Nuvarande kaptenen heter Alexander “Alex” Pietrangelo. Han föddes den 18 januari år 1990 och trots sin unga ålder hade han en betydelsefull roll när laget lyfte bucklan år 2019.

Pietrangelo kom till St. Louis redan år 2008 och har med andra ord spelat för klubben i drygt tio år. Förutom att ha varit med och tagit pokalen i Stanley Cup har han bland annat vunnit OS-guld år 2014. Nästan fem år efter OS-guldet fick han leda sitt lag till Stanley cup-vinst i finalen den 13 juni år 2019. Finalmatchen, vilken var den sjunde i ordningen, slutade 4-1 och spelades mot Boston.

Vinnare i Stanley cup

Den sjätte finalmatchen spelades på St. Louis hemmaarena men de höll inte hela vägen till slutsignalen och den sjunde finalen och deras vinst skedde därför på bortaplan. Genom matchens gång var det inte St. Louis som var de pådrivande men det var en match som de var tvungna att vinna för att få lyfta pokalen och de lyckades med konststycket. Den första målgöraren var St. Louis Ryan O´Reilly.

I och med målet blev O´Reilly den förste spelaren sedan Wayne Gretzky för 34 år sedan att göra mål i fyra finalmatcher efter varandra. Nästa mål kom av kaptenen Pietrangelo, vilket betydde att Boston låg under med 0-2 på hemmaplan. Trots 2-0- målet var det Boston som låg på och skapade allt fler chanser, men St. Louis målvakt Jordan Binnington gjorde en utmärkt insats i målet. Det fick exempelvis svensken Marcus Johansson känna på.

Matchens avgörande

Ytterligare en svensk spelare för Boston, Joakim Nordström, hade fina chanser, men inte heller han kunde rå på St. Louis målvakt. När Brayden Schein slog in en hård puck och gjorde mål på Bostons finska målvakt ledde St. Louis med hela 3-0 halvvägs in i den tredje perioden. Att Boston nu inte skulle orka och hinna hämta upp till den stora ledningen började allt fler i arenan TD Garden förstå.

Det hann dock bli ett par mål till i matchen och näst på tur att göra mål var St. Louis Zach Sanford. Boston blev dock inte helt mållösa – när det bara var ett par minuter kvar av den tredje och därmed sista perioden lyckades Matt Grzelczyk göra mål på St. Louis. Matchen slutade till slut 4-1 till St. Louis och det var främst lagets målvakt som hyllades för sina otroliga räddningar.

Äntligen vinst

Det tog alltså hela 52 år, men till slut fick hockeylaget St. Louis Blues sin efterlängtade vinst och kunde lyfta Stanley Cup-pokalen. I början av säsongen var det få som trodde på laget, då de så sent som i november sparkade sin coach Mike Yeo och ersatte honom med Craig Berube. Den nya tränaren kallades för en tillfällig lösning, men tack vare hårt arbete och fin laganda lyckades de nå sitt mål.

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *